Før du køber hund

Overvejer du at købe hund?

Inden du køber en lille sød hundehvalp, er der nogle ting, der vigtige at tage op til overvejelse. En af de vigtigste ting at huske er, at det ikke er hunden, der skal leve op til dine krav, men dig der skal leve op til hundens krav. Kan du tilbyde hunden det, den kræver for at trives – herunder både mht. aktivering, pelspleje, træning og miljø.
Her er nogle retningslinjer for, hvilke ting du bør overveje før du køber en hund og bestemmer dig for hvilken race, der passer bedst til dig og din familie.

Aktivitetsniveau.

– hunde har et meget forskelligt aktivitetsniveau. En lille hund kan sagtens have et ekstremt aktivitetsniveau, i forhold til en stor hund, som nyder at slappe af på sofaen hele dagen.

Pelspleje.

– en lille fluffy hvalp, får ofte en meget lang og tidkrævende pels. Undersøg hvordan hvalpens pels bliver som voksen, og tag stilling til om det er noget du har tid/lyst til at holde. Nogle racer skal trimmes, hvilket ofte er en lidt dyr fornøjelse.

Træning.

– Ikke alle hunde er lige nemme at træne. Nogle hunde er meget behagesyge og elsker at arbejde for deres ejer, mens andre er mere selvstændige. Vurder hvad der passer bedst til dit temperament – der er ikke noget værre end at du gang på gang ikke føler du lykkes med din hund.

Størrelse.

– Husk på at jo større hund du vælger, des mere foder spiser den. Ligeledes bliver medicin også dyrere idet der doseres pr. kilo.

Helbred.

– Nogle hunderacer har visse sundhedsproblemer. Vær meget opmærksom når du vælger opdrætter (køb ALDRIG hund på en rasteplads ol.) Generelt bør man overveje hvorvidt ens økonomi er til at have en hund. Der kommer både dyrlægeregninger og foder, som ikke kan undgås. Overvej om du skal tegne en sygeforsikring, som dække udgifter i tilfælde af at hunden f.eks. bliver syg eller brækker et ben.

Miljø.

– kan du tilbyde hunden det, den har brug for. Nogle hunde vil helst være udenfor dagen lang, eller har brug for at løbe meget løs for at få strukket ud.

 

Temperament.

– Hunde har meget forskelligt temperament alt efter race. Nogle racer er ikke særlig selskabelige, mens andre ikke kan få nok opmærksomhed. Nogle racer har svært ved at acceptere andre hunde, enten af samme køn eller bare generelt, og har derfor brug for meget og tidlig socialisering.

Oprindelse.

– Husk på at alle hundeoprindeligt er avlet til et bestemt formål. Det ligger dybt i dem og går ikke bare væk fordi vi bestemmer at de skal være familiehunde. F.eks. har de fleste af hyrdehundene en ekstrem udholdenhed, mens mange terrierracer har et lidt hidsigt temperament. Endvidere findes der hunde, der er avlet til kamp, jagt, selskab, vagt osv. så også dette er vigtigt at have i baghovedet når man vælger hund.

 

Husk at alle hunde er forskellige og kan afvige fra racestandarden. Tag ud og besøg en opdrætter og hør om den race du er faldet for, virkelig også er noget for dig. Hvis du vælger en blandingsrace, så husk at du risikerer at få det værste fra begge racer, så undersøg BEGGE/ALLE racer grundigt inden.
Hvis du har brug for et godt råd eller vejledning i hvilken race, der passer bedst til dig, er du altid velkommen til at kontakte os.
Af Simone Hartvigsen – Bygholm Dyrehospital.
Kærlig og professionel hundetræning, andet betaler sig ikke.

 

Sidst opdateret af .