Næsearbejde, alle hunde har behov for at bruge næsen.

Ved at bruge næsen stimuleres hunden mentalt, og det er på den måde du kan gøre hunden allermest udmattet.

Hundens næse består af ca. 200 mio. lugtceller mod menneskets ca 5 mio. Derudover kan hundens næsebor bevæge sig uafhængigt af hinanden Næsearbejde med hunde.og det er bl.a. det der gør at hunden er eminent til at bruge sin næse.
Der findes forskellige øvelser, hvor hunden skal bruge sin næse for at løse opgaven. Herunder er eksempler på hvad det kunne være, og fremgangsmåden hertil.

Fodring på græsset eller i huset

Fodring kan foregå på mange andre måder end i en kedelig madskål. Hunden er fra naturens side vant til at arbejde for føden, og der er derfor ikke nogen grund til at vi bare serverer det for næsen af den – de fleste hunde nyder endda at yde noget, for at få foderet.
Spred hundens foder på græsset, først bare på en lille firkant, og udvid området i takt med at hunden bliver bedre og bedre til det. Du må gerne hjælpe din hund indtil den finder ud af hvad “legen” går ud på, men derefter kan denne øvelse sagtens foregå mens du f.eks. laver mad eller andet, hvor hunden ikke nødvendigvis behøver at være med.
Samme fremgangsmetode kan bruges inde i huset, hvis du f.eks. ikke har nogen have, eller at det bare regner og hunden helst vil slippe for at være ude. Dette er også en øvelse der er rigtig sjov for børnene at udføre og igen, hunden bliver mere træt end hvis maden bare serveres på et sølvfad.
Sportræning
Spor er sjovt for både dig og din hund. Det eneste du skal bruge er en snor (evt lang line,) en sele, en mark eller et stykke græs der ikke er alt for befærdet og en masse guffer til din hund.

 

Næsearbejde : Schweisstræning for begyndere.

At gå spor er en rigtig god aktivitet for hunden. Det øger hundens evne til at koncentrere sig og arbejde selvstændigt dog under førerens kontrol. Hvis en medhjælper har udlagt sporet, ved hundeføreren jo ikke hvor sporet er og kan derfor ikke dirigere eller på anden måde hjælpe hunden med at udrede sporet. Derfor lærer hunden at arbejde 100% selvstændigt.

Næsearbejde: Jeg vil her fortælle lidt om hvordan man selv kan komme i gang med at gå spor med sin hund. Lad mig understrege at de metoder jeg beskriver, er dem som jeg selv startede med og stadig bruger, og at det ikke nødvendigvis er de metoder som er de officielle ifølge ”eksperterne”. Selvfølgelig får man den bedste viden og træning ved at melde sig til et kursus i schweisstræning men for dem som ikke har tid, lyst, råd, mulighed eller bare vil hurtigt i gang, vil jeg her i forklare lidt forenklet hvordan man kan begynde.

 

Sporudlægning.

Find et egnet område. Det kan være en mark, eng, skov, den lokale park eller i baghaven. Kun fantasien sætter grænser. Det vigtige er at der ikke er andre hunde eller for mange mennesker som kan forstyrre hunden under sporsøget.

Gå ud uden hund og find et startsted og marker det med en pind eller gren så du selv ved nøjagtigt hvor sporet starter. Husk at det er vigtigt at sporet lægges i medvind så hunden kun får færten fra sporet i jorden og ikke med vinden. Hav et kødben eller et stykke kød bundet på en snor som du kan trække efter dig for at forstærke færten. Du kan også sagtens starte med blod (schweiss). På startstedet træder du et trekantet areal på ca. 1kvm. hvor den øverste spids peger i den retning som sporet skal gå. Dub startstedet med kødet eller dryp med schweiss og begynd at gå sporet i den planlagte retning, trækkende kødet efter dig eller giv et let sprøjt schweiss med sprøjteflasken for hvert skridt du går. De første skridt skal være med kort mellemrum for efter ca. 10 meter at gøre skridtene længere. Lav sporet 50-100 meter til at starte med. For enden af sporet lægges lidt godbidder. Nu er sporet lagt.

Sporsøget.

Hent hunden og gå roligt en tur i området for at lade hunden vænne sig til de dufte som er det pågældende sted, dog uden at hunden får færten af sporet. Når sporet er ca. 30 minutter gammelt føres hunden hen mod startstedet med vinden i ryggen. Stop hunden 3-5 meter før startstedet og giv den evt. en sporsele på. Hvis hunden har et alm. halsbånd på, skal du føre linen under maven, mellem hundens ben så hunden kan få snuden ned til jorden.
Før nu hunden helt hen til startstedet og peg og krads på jorden for at vise at her er der noget interessant som bør undersøges nærmere. Hunden vil nu begynde at snuse og først når den har snuden ved jorden giver du kommandoen ”søge spor” i en rolig tone samtidig med at du roser og opfordrer hunden til at forsætte. Hvis hunden løfter hovedet skal du straks standse søge-kommandoen, så hunden lærer at den korrekte søge-adfærd er med snuden ved jorden. Hunden vil nu afsøge startstedet og skulle herefter gerne begynde at gå ud af sporet. Hvis hunden går af sporet, standser du op og forholder dig passiv med hunden i stram line så den ikke fortsætter væk fra sporet. Hvis hunden ikke selv finder tilbage på sporet, venter du til hunden søger din kontakt måske bare med et kort blik (så du skal virkelig have øjnene på hunden). Du viser med hånden hvor sporet med 100% sikkerhed er samtidig med at du giver “søge spor” kommandoen. Når hunden når til enden af sporet og finder godbidderne, roses hunden selvfølgelig for sin præstation.

Når hunden er blevet sikker og forstår at gå sporet, gøres sporet ældre og længere. Har man mulighed for at få fat i blod (schweiss) fra klovbærende dyr vil dette være det bedste at bruge som spor i stedet for kødslæb. Du skal bruge 250 ml. schweiss til et spor på 300 meter. I stedet for godbidder ved sporets ende, lægges en vildtdel, kanindummy, klov fra råvildt eller lignende. Lad hunden tage vildtdelen i munden og lad den afreagere. For hunden er “jagten” slut og byttet skal “aflives”. Lad gerne hunden bære byttet hjem til huset eller bilen hvor der byttes med godbidder.

Efterhånden indarbejdes kurver som i begyndelsen skal være store og med tiden gøres skarpere og skarpere. Indlagte kurver skiftes mellem at gå til højre og venstre.

3 grundregler for Næsearbejde.

Næsen sidder på hunden; ikke på dig. Stol på hunden.

Langsom hund lugter bedst.

“Læs” din hund mens den arbejder.
Næsearbejde: Hundens næse.

Mennesket har 5-8 mio. lugtceller med hver 6-8 tråde.
Hunden har 200 mio. lugtceller med hver 100-150 tråde.
Hunden kan arbejde med den samme lugt i lang tid.
Mennesket kan ikke arbejde med den samme lugt i lang tid.

 

Langsom hund lugter bedst.

Hunden tager i gennemsnit 5,4 åndedræt pr. sekund.
Hunden tager 10-20 portioner luft ind i næsen, og herefter én portion luft ned i lungerne.
Langsom hund: 0,5 m/sek. = 1 portion luft pr. 10 cm.
Hurtig hund: 5 m/sek. = 1 portion luft pr. 1 meter.
Går hunden af sporet stiger pulsen, og dermed åndedrættet.

Næsearbejde: Sporet.

Dynesporet. (Mennesket taber ca. 40.000 hudceller pr min.) 2-4 meter bredt, holder Ca. 20 min.

Kildesporet. 10-30 cm. bredt, optimalt efter ca. 30 min.

Individuel fært. Forbliver i området i længere tid.

 

 

Sidst opdateret af .