Din hunds værste Fjende !!

Din hund har sikkert en anden hund, et menneske eller en til flere situationer som den ikke kan lide. Eksempelvis det at få klippet negle, det kan være en kæmpe hade-situation for både dig og din hund, men det er ikke det som er din hunds værste fjende.

Hunde - Jeanettes Hundeskole

Din hunds værste fjende er – din manglende tid!

Der findes ikke noget mere ødelæggende, stressenden, angst- og frygt fremkaldende eller konfliktskabende end vores manglende tid. Når du mangler tid er du ikke nærværende, du er selv stresset over alt du skal nå og du ser ikke hvilke konsekvenser det kan have for dig og din hund før det er for sent.

Du ved det med dig selv, den konstant dårlige samvittighed over at have forsømt din hund. Forståeligt nok, vil børnene (hvis du har nogle) altid blive prioriteret som det første. Så ud over din hverdag med børn, job, indkøb og Facebook-tid så vil din hund som regel komme i sidste ende. Det gør at du får problemer!

Bevares, en del hunde klarer det bedre end andre. Men uanset hvad, så mister du og din hund en connection, en samhørighed, et fælles bånd af ubetinget kærlighed som er det det hele handler om. Hunden mister et nærvær med dig, den finder et “andet” liv udenfor dit. Og så lever vi sammen men hver for sig og kun engang imellem mødes vi et sted kortvarigt i travlheden.

Når hunden får et “andet” liv udenfor dit påvirker det sådan at du får sværere ved at få din hund til at gøre de ting som du ønsker den skal når du endelig har tiden – fordi den nu har fået et andet liv udenfor dit.

Hvilke konsekvenser kan din manglende tid have?

 • Du kan få svært ved at få din hunds opmærksomhed og koncentration i hverdagen eller til træning, det gør dig irriteret og du skælder ud eller du oser af dårlig energi. Resultatet er at din hund vil distancerer sig mere og mere “væk” fra dig.
  Grundet din manglende tid skal alting gå så hurtigt og du bliver nemmere og hurtigere irriteret på din hund på gåturen (fordi den skal snuse) eller i andre situationer. Gåturen er noget der skal overstås og du går derfor i et hurtigt tempo. Resultatet er blandt andet at din hund begynder at trække, stresser generelt mere på gåturen og bliver mere irriteret på de andre hunde den møder.
 • Du skælder ud når hunden ikke gør som du vil fordi du har travlt og er stresset. Disse konflikter har det desværre med at sprede sig som ringe i vandet.
  Din hund trækker sig mere og mere fra dig i bestemte situationer fordi de er negativt betingede. Din hund er måske begyndt at gå væk når du vil kæle og du har måske heller ikke et særligt godt indkald.
  Du overser vigtige tegn på stress fra din hund, det gør at du gang på gang overskrider dens grænser og sætter den i situationer der øger angst/frygt. Adfærdsproblemer starter altid med negative stressoplevelse.
 • Din hund bliver, som resultat af manglende tid – forkert stimuleret. Den bliver motioneret i stedet for aktiveret. Hunden mister mindfulness og det øger negativ stress.
  Hvad du kan gøre?
  Det heldige er at hunde tilgiver langt bedre og hurtigere end os mennesker 🙂 Hunde vil intet mere end at være sammen med os. Være en del af familien, blive talt til, blive kælet for og leget med.

Tag dig tiden og gå langsomt, tag dig tiden på gåturen, lad hunden snuse og gå i zig-zag, buer eller frem og tilbage igen. Det er vigtigt at hunden får snuset langsomt på gåturen, dette er mindfulness for hunde. Det er IKKE vigtigt hvor langt I kommer, det er vigtigt hvad din hund får med hjem af indtryk og stimulering. Dette trætter mentalt og øger en ro og naturlig træthed hos din hund.
Gåturen er for hunden hvad strøget med alle lækre butikker er for mange kvinder og hvad båd- & bilmesser er for de fleste mænd. Desværre er der rigtig mange der misser dette totalt, hver eneste gåtur, hver eneste dag…

Gåturen handler om fordybelse, sanselighed, regenerering gennem naturens healende kræfter – mindfulness. På samme måde som hos mennesker er mindfulness mere og mere et must, et (eller flere) tidspunkt på dagen hvor vi er nærværende, i nuet og kan mærke os selv.

I naturen vil dyrene undersøge deres omgivelser, bruge deres sanser (lugte, føle, syn, høre, smag) uden at skulle nå noget, uden at nogen trækker i dem, uden at nogen stiller krav til dem, uden at nogen bestemmer retningen. Det er banalt, men det virker 🙂

Giv dig tid til at se denne video, her filmer jeg 2.38 minutter med min hvalp Pippi. Nu tænker du garanteret “2.38 MINUTTER!!! Det har jeg da ikke tid til!” 🙂 Gør det når du har tid og mærk roen sænke sig over dig og tag denne følelse med ud på din egen gåtur med din hund. Tag evt. et nyt sted hen hvor du ikke har gået før. Gå gerne i et naturrigt miljø, her vil der der være masser af nye spændende dufte for din hund som stimulerer og giver din hund nødvendig mindfulness.

Dette er en helt almindelig gåtur for Pippi og mig, vi går ultra langsomt, hun får lov at undersøge hver sten, blad, duft eller andet uden stress. Det gør at de oplevelser hun får på gåturen som kan gøre hende usikker bliver fordøjet og sætter sig ikke som negativ stressoplevelse.

 

Sådanne gåture går jeg også med min anden hund Sallie på 7 år. Dog er deres behov stadig meget forskelligt på dette tidspunkt og derfor går jeg med dem hver for sig. Et par gange har jeg gået med dem sammen på grund af min MANGLENDE TID! Det har jeg altid måtte bøde for da jeg kom hjem med en hvalp som havde fået for mange indtryk og ikke nået at fordøje dem undervejs. Det resulterede i en hvalp som bed i alt og alle, overskred alles grænser, bed ting i stykker og var bare fuldkommen umulig. Hvalpe bliver overtrætte ligesom børn, vi kalder det ulve-timen.

Tag dig tiden og vær sammen med din hund.

I det hele taget tag tiden og vær nærværende med din hund når du er sammen med den. Hunden kan mærke dig og du kan mærke den, det er så banalt men har sådan en stor effekt og virkning.
Sæt eller læg dig sammen med din hund, alt fra 10 minutter er en god start. Kæl med din hund eller bare vær der sammen med den i et nærvær. Gør det gerne flere gange om dagen.
Tal med din hund imens du kigger på den, kærligt. Fortæl den hvad I skal og spørg den gerne om alt muligt og du vil efterhånden få svar, men du skal være nærværende. Dette er en proces og du kan ikke forvente resultater med det samme.
Leg med din hund, leg styrker et fælles bånd og samhørighed. Her kan vi grine, fjolle og få afløb for alle negative følelser. Leg med din hund, ingen træning, kun leg som du gjorde det da du var barn. Fjolle, drille og grine, der findes intet bedre ❤️
Jeg plejer at give mig rigtig god tid om morgenen, jeg står gerne op 30 minutter før tid og lægger jeg mig mellem 10-20 minutter sammen med mine hunde og morgen-snakker. Nogle gange er vi bare stille og ligger der sammen, nærvær, uden radio, mobiltelefon, tv eller andet forstyrrende. Hvis vejret tillader det så sætter jeg mig ud i haven med en kop kaffe imens mine hunde søger i græsset efter morgenmaden, en afternoon-snack eller aftensmaden. Det giver mig mindfulness i en travl hverdag 🙂

❤️ Skrevet af Betina Sabinsky – kildehenvisning DogWise blog.

 

 

Sidst opdateret af .