Hvepsestik

Sommertid er hvepsetid og hvepsestik gør ondt og kan i nogle tilfælde føre til allergiske reaktioner.

Når hundene bliver stukket af hvepse er det som regel enten fordi de uforvarende kommer til at træde eller sætte sig på en hveps, eller for fordi de snapper efter hvepsen.

Når hvepsen stikker indsprøjtes en lille mængde gift. Oftest knækker brodden samt giftblæren af og bliver siddende i huden.
Dr er forskel på hvor slemt et hvepsestik er. I nogle tilfælde medfører det blot en kortvarig ømhed, i andre tilfælde kan det være mere smertefuldt og i værste fald medføre allergiske reaktioner.

Allergisk reaktioner på hvepsestik

Viser sig oftest som nældefeber. Der vil opstå hævelse omkring stikket, men ofte også i hovedet så læber og øjenlåg bliver oppustede og hunden ligner en flodhest i ansigtet. Der kan også komme runde hævelser rundt om på kroppen.
Hunden vil oftest virke trist, kan eventuelt kast op og det klør rigtigt meget.

I sjældne tilfælde kan vejrtrækningen besværes af hævelse i svælget eller kroppen kan gå i shoktilstand. Så gælder det om hurtigst muligt at søge dyrlæge.

Behandling af hvepsestik.

Er der tegn på allergisk reaktion som nævnt ovenfor, skal I straks søge dyrlæge.

Heldigvis er de fleste hvepsestik ikke så alvorlige og kan klares med at man forsigt får fjernet brodden. Den kan skrabes væk med en negl eller tages med en pincet. Man skal undgå at klemme for meget om den imens da det kan føre til at mere af giftten klemmes ud.

Hævelsen og ømheden vil i reglen fortage sig efter et par timer. Man kan lægge is på stedet i 5-10 minutter på til at dulme lidt. Antihistaminer som benyttes til mennesker har sjældent den store effekt når først skaden er sket.

Skrevet af Bygholm Dyrehospital.

 

 

 

Sidst opdateret af .