Borrelia hos hunde

Årsager og smitte. Borrelia - Jeanettes Hundeskole
Borreliose skyldes infektion med bakterien borrelia. Denne smitte sker via skovflåter der kan bære bakterien i deres mavetarmsystem. Selve smitteoverførslen sker typisk når skovflåten har siddet på hunden 1-2 døgn.
Det er ikke alle skovflåter der er smittet med borreliabakterien og dermed kan overføre den til dyr og mennesker. Ligeledes er det heller ikke altid at overførslen medfører infektion.

Der kan gå alt mellem 2 uger til flere måneder fra smitten er sket til symptomerne opstår. Symptomerne kan være feber, manglende appetit, ømme stive ben, hævede led og hævede lymfeknuder.
I sjældne tilfælde kan infektionen også angribe hjerte, nyrer eller centralnervesystemet og giver symptomer herfra.
Diagnosen stilles ud fra symptomer og blodprøver. Behandlingen består af antibiotika og medmindre infektionen er gået ind i en kronisk tilstand, forventes det at patienten bliver helbredt.
Det allervigtigeste i forebyggelsen af borrelliainfektioner hos hunde er at undgå at skovflåterne bider på, eller hvis de alligevel har gjort det, så få dem af hurtigst muligt.
Tips:

 • Brug et flåtmiddel, enten til at dryppe i nakken, eller som halsbånd
 •  Tjek hunden igennem når I har været i skoven, sørg for at verfet dem af der kravler i pelsen med det samme
 • Brug en god flåttang eller teknikken med ‘klør fem’ så flåter kan fjernes hurtigst muligt
  Det er også muligt at vaccinere hunde mod de tre hyppigst forekommende varianter af Borrelia.
  Vaccinen forebygger både sygdom hos hunden, og vil også dræbe eventuelle bakterier i de flåter, som suger blod på den vaccinerede hund. Dermed bringer de ikke smitten videre.
  Vaccinen skal første gang gives som to injektioner med tre ugers interval, herefter som en årlig revaccination. Vaccinen må ikke gives sammen med andre vaccinationer, derfor skal der minimum gå 14 dage mellem borrelia vaccination og andre vaccinationer.
  Husk dog at vaccinen IKKE beskytter mod de andre sygdomme flåter kan overføre!

Skrevet af Bygholm Dyrhospital.

 

 

Sidst opdateret af .